Bartholomeüs Cloque

Het verhaal:

Bartholomeüs Cloque is het avontuur van een privé onderzoeker in een wereld die in veel aspecten lijkt op de onze, maar het niet is. Het verhaal speelt zich af in een zogenaamde steampunk omgeving. Dat houdt in dat er veel techniek is, maar dat er geen minituarisatie is, zoals in onze wereld het geval is. Alles is groot en log en het loopt vooral op stoom en stroom.
Onze hoofdpersoon wordt ingehuurd om zaak te onderzoeken die in eerste instantie simpel lijkt. Maar al vrij snel blijkt dat er meer aan de hand is. Vreemde symbolen, alchemisten en automata passeren de revue. En dan... het monster... maar is er wel echt een monster? Of is het maar een cryptozoölogisch dier, waarvan zal blijken dat het nooit heeft bestaan? Bartholomeüs probeert het antwoord te vinden op die vraag.

Ontstaan:

Dit verhaal heeft een bijzonder ontstaan. Ik geef les aan een Plusklas, genaamd 'Talint'. De naam 'Bartholomeüs Kok' kwam naar voren als een grapje van mijn kant tijdens het kijken van het Sinterklaasjournaal. Jawel! De kinderen waren helemaal verzot op die naam en wilden graag dat ik daar meer mee zou doen. Hetzelfde gold voor Boer Bertus, een verzonnen karaktertje dat ik zo nu en dan even tijdens een les liet verschijnen om commentaar te geven op de lesinhoud. Meester, schrijf daar maar een boek over.
Ik besloot hier op in te gaan. Voor veel van deze begaafde kinderen is het lastig om door te zetten, als er veel leukere dingen zijn die je zou kunnen doen. Ik maakte een deal. Jullie zorgen dat elke week je huiswerk af is, dan zorg ik dat er elke week minimaal één hoofdstuk klaarligt van ongeveer 2000 woorden. De deal is gesloten. Ik heb nu de voorbeeldfunctie, om te laten zien dat ik wekelijks kan doorzetten, ook als ik liever Minecraft zou spelen. 😉 Het resultaat is Bartholomeüs Cloque.

Podcast:

Omdat meerdere mensen interesse in dit project hebben getoond (ook de ouders van de Talintkinderen), ben ik begonnen met het maken van een podcast, waarin ik de hoofdstukken voorlees. De podcast is ook te vinden via Apple Podcasts, Spotify en andere aanbieders van podcasts. Staat uw favoriete podcast-aanbieder er niet bij? Stuur me dan even een berichtje. Dan ga ik kijken of ik daar wat aan kan veranderen.

Fan-art:

Direct na de eerste voorleessessie waren de kinderen van Talint enthousiast. Een aantal wilde dolgraag fan-art maken. Hoe kon ik daar nou 'nee' tegen zeggen? Speciaal daarvoor werd deze website gemaakt. Hieronder de fan-art tot nu toe!

 

 

 

 

 

 

 

"Boer Bertus"

Door: Gjalt Algra

 

 

 

 

 

 

 

"Bartholomeüs Cloque als kind"

Door: Gjalt Algra

 

 

 

 

 

 

 

"Ilyas LaCombe"

Door: Jelle van der Kooi

AI-art:

Met behulp van AI heb ik geprobeerd een beeld te krijgen van het 'monster' uit het verhaal. Dit is het beste (enigszins nabewerkt met PhotoShop) resultaat dat ik heb gekregen.

 

 

 

 

 

 

 

"Jasmijn"

Door: Auke-Willem Kampen (m.b.v. Dall-E 2.0)