Bartholomeüs Cloque

Ontstaan:

Dit verhaal heeft een bijzonder ontstaan. Ik geef les aan een Plusklas, genaamd 'Talint'. De naam 'Bartholomeüs Kok' kwam naar voren als een grapje van mijn kant tijdens het kijken van het Sinterklaasjournaal. Jawel! De kinderen waren helemaal verzot op die naam en wilden graag dat ik daar meer mee zou doen. Hetzelfde gold voor Boer Bertus, een verzonnen karaktertje dat ik zo nu en dan even tijdens een les liet verschijnen om commentaar te geven op de lesinhoud. Meester, schrijf daar maar een boek over.
Ik besloot hier op in te gaan. Voor veel van deze begaafde kinderen is het lastig om door te zetten, als er veel leukere dingen zijn die je zou kunnen doen. Ik maakte een deal. Jullie zorgen dat elke week je huiswerk af is, dan zorg ik dat er elke week minimaal één hoofdstuk klaarligt van ongeveer 2000 woorden. De deal is gesloten. Ik heb nu de voorbeeldfunctie, om te laten zien dat ik wekelijks kan doorzetten, ook als ik liever Minecraft zou spelen. 😉 Het resultaat is Bartholomeüs Cloque.

Informatie:

Dit boek is uitgegeven in 2023. Het is het eerste boek van een serie, waaraan momenteel nog steeds wordt gewerkt. Het is de gedoeling dat er jaarlijks een nieuw deel verschijnt. Hoelang de serie gaat worden is nog niet bekend.

Het verhaal:

Bartholomeüs Cloque is het avontuur van een privé onderzoeker in een wereld die in veel aspecten lijkt op de onze, maar het niet is. Het verhaal speelt zich af in een zogenaamde steampunk omgeving. Dat houdt in dat er veel techniek is, maar dat er geen minituarisatie is, zoals in onze wereld het geval is. Alles is groot en log en het loopt vooral op stoom en stroom.
Onze hoofdpersoon wordt ingehuurd om zaak te onderzoeken die in eerste instantie simpel lijkt. Maar al vrij snel blijkt dat er meer aan de hand is. Vreemde symbolen, alchemisten en automata passeren de revue. En dan... het monster... maar is er wel echt een monster? Of is het maar een cryptozoölogisch dier, waarvan zal blijken dat het nooit heeft bestaan? Bartholomeüs probeert het antwoord te vinden op die vraag.

Informatie:

Aan dit boek wordt momenteel gewerkt. De verwachting is dat het rond juli 2024 beschikbaar zal zijn.

Het verhaal:

Bartholomeüs Cloque gaat op bezoek in Burgimmer, waar Maria Porte haar Portetische ring in werking stelt. Alles lijkt prima te werken, maar dan komt er een mysterie op hun pad. Een oude, hele oude machine begint spontaan te werken, zonder aanwijsbare energiebron. Dit kan niet, maar het gebeurt toch. Dan klinkt er ook nog een stem vanuit het apparaat die toekomstvoorspellingen doet. Voorspelling die uitkomen. Kan dit een apparaat zijn dat zowel technologisch als bovennatuurlijk werkt? Maar dan kan toch niet?
Een aantal oude gezichten, maar ook een aantal nieuwe gezichten doen hun intrede in het tweede deel van deze steampunk-serie.