Bartholomeüs Cloque

Ontstaan:

Dit verhaal heeft een bijzonder ontstaan. Ik geef les aan een Plusklas, genaamd 'Talint'. De naam 'Bartholomeüs Kok' kwam naar voren als een grapje van mijn kant tijdens het kijken van het Sinterklaasjournaal. Jawel! De kinderen waren helemaal verzot op die naam en wilden graag dat ik daar meer mee zou doen. Hetzelfde gold voor Boer Bertus, een verzonnen karaktertje dat ik zo nu en dan even tijdens een les liet verschijnen om commentaar te geven op de lesinhoud. Meester, schrijf daar maar een boek over.
Ik besloot hier op in te gaan. Voor veel van deze begaafde kinderen is het lastig om door te zetten, als er veel leukere dingen zijn die je zou kunnen doen. Ik maakte een deal. Jullie zorgen dat elke week je huiswerk af is, dan zorg ik dat er elke week minimaal één hoofdstuk klaarligt van ongeveer 2000 woorden. De deal is gesloten. Ik heb nu de voorbeeldfunctie, om te laten zien dat ik wekelijks kan doorzetten, ook als ik liever Minecraft zou spelen. 😉 Het resultaat is Bartholomeüs Cloque.

Informatie:

Dit boek is uitgegeven in 2023. Het is het eerste boek van een serie, waaraan momenteel nog steeds wordt gewerkt. Het is de gedoeling dat er jaarlijks een nieuw deel verschijnt. Hoelang de serie gaat worden is nog niet bekend.

Het verhaal:

Bartholomeüs Cloque is het avontuur van een privé onderzoeker in een wereld die in veel aspecten lijkt op de onze, maar het niet is. Het verhaal speelt zich af in een zogenaamde steampunk omgeving. Dat houdt in dat er veel techniek is, maar dat er geen minituarisatie is, zoals in onze wereld het geval is. Alles is groot en log en het loopt vooral op stoom en stroom.
Onze hoofdpersoon wordt ingehuurd om zaak te onderzoeken die in eerste instantie simpel lijkt. Maar al vrij snel blijkt dat er meer aan de hand is. Vreemde symbolen, alchemisten en automata passeren de revue. En dan... het monster... maar is er wel echt een monster? Of is het maar een cryptozoölogisch dier, waarvan zal blijken dat het nooit heeft bestaan? Bartholomeüs probeert het antwoord te vinden op die vraag.

Informatie:

Dit boek is uitgekomen in 2024. Het is het tweede deel uit een serie waar nog steeds aan wordt gewerkt. Het streven is dat er jaarlijks een nieuw deel bij komt. Hoe lang de serie gaat worden is nog niet duidelijk.

Het verhaal:

Een mysterieuze, sprekende machine stelt Bartholomeüs Cloque voor een raadsel. De machine, die claimt een Orakel te zijn, werkt zonder aantoonbare krachtbron en begint voorspellingen te doen over de toekomst. Voorspellingen die nog uitkomen ook. De voorspellingen lijken eerst onschuldig, tot het leven van een meisje wordt bedreigd. Bartholomeüs moet nu alles op alles zetten om te ontdekken wat hier nu werkelijk aan de hand is. Intussen veranderen dieren in monsterlijke versies van zichzelf en maakt onze detective kennis met de geheimzinnige organisatie genaamd Tjerkys. Ook ontdekt onze held meer over de dood van zijn ouders.