Mizmoor

Ontstaan:

Het idee voor dit boek kreeg ik in 1999, waarop ik ook enthousiast begon te schrijven. Het verhaal werd vrij groot en uiteindelijk heb ik dan ook besloten om het in drie delen te 'knippen'. Die drie delen vormen samen de eerste Mizmoor trilogie. De 'Oorsprong' trilogie. Ik zeg eerste, omdat het verhaal nog niet echt is afgelopen. Ik werd er door lezers herhaaldelijk op gewezen dat er nog vele 'losse draadjes' waren blijven hangen. Ook waren ze nieuwsgierig geworden naar karakters en verhalen waarnaar terloops werd verwezen. Om die reden ben ik begonnen met het schrijven van een tweede en zelfs een derde trilogie (die misschien ook wel een quadrilogie wordt). Van de tweede trilogie zijn de eerste twee delen op dit moment (november 2023) geschreven. Ook is er al een flink begin gemaakt met de laatste quadrilogie. De tweede trilogie geef ik pas uit, als alle drie de delen zijn voltooid. Nog even geduld, dus.

Informatie:

De eerste editie van dit verhaal is uitgegeven in een beperkte oplage in 2011. In 2023 is de herziene uitgave via Amazon gepubliceerd.

Het verhaal:

De poort van de Ark van Noach werd ooit gebruikt om de mensheid en de dieren van de aarde te redden. Dat was toen, maar deze poort is nooit gestopt met zijn taak. Nog steeds functioneert deze Poort als een toegangsweg naar een andere wereld. Maar is het een betere wereld?
Het is een wereld waar uitgestorven dieren leven en mensen van alle rassen samenleven. Het is een prachtige wereld, waar de beste zangers en zangeressen de wereld als het ware kunnen betoveren met hun stemmen. Maar het is ook een wereld, waar de gebrokenheid van de aarde bestaat. Een wereld waar jaloersheid en eigenbelang hoogtij vieren.
Wanneer de muzikale David in aanraking komt met de Poort, komt hij in deze wereld terecht. Ook Eber, één van de architecten van de toren van Babel, komt in zijn tijd in aanraking met deze Poort en wordt naar de wereld van Mizmoor getransporteerd.
Ze komen tegelijkertijd aan op het moment dat een grote oorlog op het punt staat om uit te breken. Een oorlog waarin zij zijn uitverkoren om een grote rol te spelen. Iedereen in Mizmoor weet dit en gelooft dit, maar niemand weet wat die rol precies inhoudt. Ze kunnen slechts vertrouwen op oude boekrollen, die nu worden ontsloten.

Informatie:

De eerste editie van dit verhaal is uitgegeven in een beperkte oplage in 2012. In 2023 is de herziene uitgave via Amazon gepubliceerd.

Het verhaal:

Nadat de Poort Eber en David naar Mizmoor heeft gebracht, wordt langzamerhand duidelijk uit welke richting ze het kwaad kunnen verwachten.
De eerste confrontaties vinden plaats tussen de volgelingen van Ygbinnajem en de volgelingen van de kwaadaardige ‘vaderen’.
Reuzen trekken zoekend en moordend langs de kust van de Kar-Comah, terwijl de Effa Boozjappa een hinderlaag voorbereiden voor David.
Intussen komen steeds meer boekrollen tevoorschijn en oefent David zich in het Lied. Zijn begaafdheid is zeker buitengewoon, maar dezelfde vragen blijven bestaan: Waar heeft hij die kennis voor nodig?
Een dagboekje uit de Tweede Wereldoorlog verschaft inzicht voor de lezers. Het werkelijke avontuur van Melody wordt onthuld.
Eber blijft achter met een onduidelijk toekomstbeeld. Hij wil niks liever dan een naam geven aan zijn pasgeboren zoon, maar hij vraagt zich af of hij daartoe ooit nog de gelegenheid zal krijgen.
Michaëljon laat zich ook weer zien en maakt duidelijk dat ze het niet alleen hoeven te doen; Ygbinnajem staat naast hen.
Maar ondanks de donkere dreiging, zijn er ook lichtpuntjes, als harten ontvlammen en liefde gaat bloeien.

Informatie:

De eerste editie van dit verhaal is uitgegeven in een beperkte oplage in 2012. In 2023 is de herziene uitgave via Amazon gepubliceerd.

Het verhaal:

De grote climax nadert, als de twee strijdende partijen zich klaarmaken voor een bloederige confrontatie. Maar de woorden van Dojakua beginnen verdeeldheid te zaaien onder de mensen in de Centrumstad. Roept de profeet hen werkelijk op om niet te vechten?
Intussen wordt David uitgedaagd om het belangrijkste lied te componeren dat hij ooit heeft geschreven. Een lied afkomstig uit zijn hart.
Smorzandu begint te twijfelen aan de macht van zij die zichzelf ‘de Vaderen’ noemen. Terwijl de twijfel aan hem knaagt, toont hij zich een wrede leider.
Eber ontdekt wat zijn rol is in dit geheel, als ze bij een verborgen labyrinth aankomen. De bouwstijl komt hem griezelig bekend voor en hij doorziet de hand van de architect.
Mensen vechten tegen mensen en reuzen vechten tegen reuzen, maar Dojakua belooft dat Ygbinnajem zelf uiteindelijk voor zijn kinderen zal vechten.
Veel vragen worden beantwoord in het derde en laatste deel van de Oorsprong-trilogie.